25 juuli 2017

kodanik Pärnitsa nägemus

Üks meie kodanikest, nimega Mikk Pärnits, avaldas emotsionaalse teksti eestlusest, meie riigist ja üleüldse. Et kõik on kehvasti, valesti, hukka minemas. Ohtralt väiteid, kasinalt argumente. 

Meie intellektuaalne eliit tampis poisi mutta, ent oodake üks hetk. Üks vana ütelus sõnastab, et ärge visake last koos pesuveega välja. Mul on kartus, et see on just juhtunud. Kodanik meie hulgast, eestlane, nagu tekstist mõista, on ärritunud laulupeost, rahvusluse upitamisest ja muust sellesugusest. Nagu ma ühest sotsiaalmeedia arutelust võisin lugeda, leidub kodanikke, kes tahaksid tegelasele lausa füüsilist õppetundi teha, kuidas oma suuvärki vaos hoida. Ka nii võib. Ent taas, 'hold your horses'.

Olen mitmel pool ja mitmel korral avalikult ning valju häälega kinnitanud, et 'noor veri peab olema vihane'. Seisan siiani selle seisukoha taga. Olen kaitsnud Yana Toomi, kaitsen ka Mikk Pärnitsat. Mõlemad on Eesti kodanikud, võrdse sõnaõigusega. Et siis, enne kui me Miku sodiks trambime, kuulakem, mis tal ütelda, ehkki see vaeva nõuab.

Ja ikkagist, enne kui sisu juurde jõuame, pean tunnistama teatavat kadedust. Kudamoodi see pmst tundmatu tüüp esikaantele jõudis. Kas tõesti pean ka mina sajatama eestlust ja meie riiki ja rahvust ühe ja ainsa ja kõikeütleva sõnaga - PERSSE.

Mikk on leidnud uue maailma. Facebook on selle nimi. Mis venemaa, mis ukraina, mis gruusia. Mis või kes meid üldse ohustab, mis asja me siin üldse ajame. Pomme ju pähe ei saja, mis sõjajuttu te ajate.

Mikk Pärnits, kas sa tõesti soovid kuulda pommide vihinat pea kohal, et aimu saada venelase olemusest? Venelane, ajalooliselt, on imperaator. Ja nad ei ole seda unistust maha matnud. Enne kui ma jätkan, pean mainima, et mul pole kana kitkuda ühegi tuttava või vähem tuttava venelasega - ma ei kanna kibedust, ei vaenu. Ja tõepoolest tunnustan neid Eesti kodanikena, vastavat meie seadustele.

Kuid rääkides Gruusiast või Ukrainast, kas sinu kogemuste pagasisse mahub see, et sinu kodu on pommitatud maatasa, sinu lapsed ja lähedased ohus või suisa lennanud nagu laastud puude langetamisel. Et Putin on tegelikult sõber?

Selles on sul õigus, et meie eneseteadvus on seotud tugevalt venelastega. Liig palju meie vendasid ja õdesid ja emasid on surmatud selle rahvuse poolt. Võiks lausa püstitada hüpoteesi, et kui poleks venelasi, poleks ka meid. Kuid siin saab komistuskiviks jällegi ajalugu. Venelane pole olnud ainuke, kes meie maad himustanud. Olid ka sakslased ja ka rootslased. Ehk siis, sinu võrrandite taandamine vastuseisu peale - 'eestlane vs. venelane', ei ole pädev.

Ja mis on üldse sinu lahendus olukorrale? Et unustame eestluse, saagem feisbuuklasteks? Et tehkem laulupeost üks rahvusvaheline 'rave' ja siis ongi hästi.

Siiski, jään ootama argumente. Tõsiselt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar